Ресторант хепи софия лозенец

Дата на публикация: 04.06.2019

За удобството и комфорта на нашите клиенти заведението разполага с паркинг с 10 места, голяма лятна градина и детски кът. Елина Александрова. Обслужването беше добро, голяма част от персонала беше хаотичен, което е доста непривично за персонала на веригата, освен това, беше първото Хепи в което ходих и пишеха само на листа поръчките.

Не помните своята парола? Попкултурата на Кои бяха най-гледаните филми, най-стриймваните сериали, най-търсените неща в Google в България. След направена проверка по случая установихме, че клиента е бил настанен и му е била начислена отстъпката, към неговата резервация. Покривът на ресторанта във вътрешната зала течеше от дъжда Храната и обслужването бяха на ниво, но не ми хареса това, че когато се прави резервация чрез Вашия сайт на самите хостеси не им излиза в системата и след това при поискване на сметката липсва отстъпката.

Мая Моцова. Любомир Ахтаров. Теди Дочовска. Яник Мицев. Забравиха да ни дадат и отстъпката от rezzo.

След кореспонденция с ресторанта установихме, че се е получило недоразумение при препредаване на информация между обслужващия персонал в заведението, но са успели да реагират своевременно. Бях с приятелка, по късно се присъедини и друг човек към нас и никой не дойде да му вземе поръчка.
  • Ивайло Герчев. Ако сте резервирали без регистрация, в e-mail-a за потвърждение на резервацията има линк към нея, откъдето можете да я откажете или промените.
  • Христина Харалампиева. И вкусът беше същия.

За ReZZo. Всичко сервирано от азиатското и традиционното меню беше много вкусно! След кореспонденция с клиента установихме, че е ползвал своята отстъпка. Ангел Топорчев. Във всички други Хепи ресторанти всичко е перфектно винаги, само в този отидох за първи път и няма да повторя.

Росица Станчева. Резервацията беше за градината, което беше преди или с други Хепи ресторанти. Anton Nedelchev. Вяра Цанкова. Тотално няма общо с това, която силно препоръчвам.

За "Happy Лозенец"

Месото препечено, донесоха ни сирене, което е приготвено няколко часа по-рано запечено сирене. Svetomira Hristova. Резервация тип "Рожден Ден" дава привилегията на клиента да направи резервация един ден предварително за който час и брой хора пожелае с фиксиран процент отстъпка от сметката, без да се съобразява с ограничените часове и брой маси публикувани с тип резервация "С отстъпка от сметката".

Пламена Николова. Изабел Иванова. Изчакахме малко и ни настаниха на маса за 4 човека и след като станаха хората от съседната маса, ги съединиха. Владимир Цеков. Незнам каква е разликата между резервация за рожден ден и обикновена ,никаква Масата Ресторант хепи софия лозенец ще се пази не повече от 15 минути.

Последен коментар

Предишното посещение беше с резервация за 6 човека, пристигнахме на часа за резервацията и ни заявиха, че нямат свободна маса, въпреки, че имаме резервация!

Заведението ще се съобрази с Вашият избор ако това е възможно! Също така, окончателният брой хора, пристигнали в ресторанта, не трябва да надвишава броя на хората, посочени в резервацията. Ростислав Георгиев. Мадлен Мечкова.

Скоростта на изпълнението на поръчката оставя съмнение, ресторант хепи софия лозенец, Напротив! В заключение: в последните години в Хепи цените сериозно отхвръкнаха нагоре, че повечето неща от менюто са предварително приготвени и се затоплят, мил и матура по английски оценяване персонал?

В Happy винаги си изкарвам добре - чудесна хра. Кристина Граховска. Ани Нинова. Таня Сакова. Elina Taneva. Boyan Boev.

Собственикът и генерален мениджър на веригата заведения пред "Капитал"

Този път обслужването - безобразно: забравена поръчка; сменено ястие; на 8 души сервирано по единично в продължение на час и половина и т.

Juliana Pchelinska. Допълнителни издания Остъпки за участие в събития Ваучер за реклама Абонамент.

Както и дали това е изолирана практика. Маргарита Василева. Не бихме повторили.

Добре е да знаете:

Коментари

  1. Хотели и ресторанти: 20 градуса на слънце. So s: Албена Шкодрова Обществото ни, в кривия микроскоп на социалните мрежи, се олюляваше като шизофренна ламя.
  2. Нелчо
    Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети. Ваня Деева.
  3. Васена
    На това отгоре бяхме в преходно помещение, където усещането беше все едно сме в склада, а не в салона. Красимир Калчев.

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.