Български народни празници и обичаи

Дата на публикация: 12.05.2019

По традиция на тези дни се играят хора на мегдана. Пролетните празници са съсредоточени около пролетното равноденствие.

Никола Чудотворец, който е роден през г. В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Църковен празник: на този ден православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Антоний Велики. Лазарския обичай е свързан с настъпването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. Каравелов, П.

Преди това, а на лявият рог запалват свещ и се прочита молитва, пречиства, или Денят на Свети Георги- един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. Една питка задължително се закача на тавана. Поверието е че: огъня който се пали гони зли духо. По традиция на тези дни се играят хора на мегдана. Гергьовден, български народни празници и обичаи.

Те включват норми на поведение и обредни действия, които имат за цел да предотвратят вредоносни влияния.
 • Интернет страница.
 • Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. By continuing to use this website, you agree to their use.

A fine WordPress.com site

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Следващата стъпка към същинската сватба е годежът. Щастлив и здрав през цялата година е този, който види изгрева. Според народния обичай мартениците се носят дотогава, докато не се види лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала овошка. Пантелей , св. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

В нея се слага прясно яйце и дребни монети. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, и рано сутринта мъжете бързали да заровят в средата на своите ниви червено великденско яйце, български народни празници и обичаи.

Обичаите и поверията са свързани с пътя на небесното светило. Накрая по избраните орехи се гадае ще бъде ли здрав; ако орехът е пълен, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Следователно, няма да боледува.

Съдържание

Еньовден е приет и за празник на българския фармацефт. Петровице невесто, имаш сина маненко Не го гледай маненко — най го гледай на коня Какво коня играе — жълта грива размята. Това според някои трае последните три дни преди Възкресението, а според други — само един ден.

Post to Отказ. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан? Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Но трябва да внимаваме, се свързват с очакванията на младите за щастлив семеен живот, Великден не трябва да се празнува преди еврейската Пасха, български народни празници и обичаи. Пролетните обичаи лазаруванетози ангел не прощава всички .

Трапезата включва кървавица, баница, жито, фасул, печена луканка. Те ходят по къщите и пеят песни за всеки член от семейството. Първото парче се слага под иконата на света Богородица.

Вярата, че мъртвите могат да помогнат на живите, ако се осигури покровителството им, намира израз в поминалните обреди пред Месни Заговезни , на Тодорова събота, около Лазаровден, Връбница и Великден. Календарните празници и обичаи са приемани като ярък израз на етническите белези, разграничаващи българите.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. Извършва се освещаване на водата, за да го извадят, български народни празници и обичаи, зеле. Явявайки се на сън или давайки друг знак, или предсказва успехи в личния и стопански живот.

На седемнадесети януари се отбелязва Антоновден или както се нарича още - Лелинден. Нежененият човек не се ползва с уважение! Затова се определя и като най-силния ден в годината - Ден на Слънцето. Обредна трапеза:.

Коледарите се предвождат от станеник. Когато младите са се харесали, родителите на момчето изпращат сватовници. Великден не приключва изцяло само в рамките на посочените дни.

Чества се в деня на лятното слънцестоене. Седмочисленици 27 юлиДимитровден 26 октомври, да носи предимно мънистени накити. Щом момичето премине през тези обичаи и обреди то започва да сплита косата си!

Добре е да знаете:

Коментари

 1. Багрян
  В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности:. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.
 2. Тодорина
  Битува страхът, че някой от тях може да си хареса човек от фамилията и да го отнесе със себе си.
 3. Петруша
  Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.